Ana Sayfa
Duyurular
1,80 Kuralı Hakkında Bilgilendirme

1,80 KURALI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Lisans öğrencilerinin beşinci ve/veya daha üst dönemden ders almasına ilişkin kural, 10.06.2019 tarihli 30797 sayılı Resmi Gazete yayınlanan ve 2019-20120 Eğitim–Öğretim yılından itibaren yürürlükte ve uygulanmakta olan Sakarya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin Madde 7’nin 3’.üncü fıkrasında düzenlenmiştir.

MADDE 7-(3) Lisans programlarında dördüncü yarıyıl sonu itibarıyla, bulunduğu döneme kadar tüm dersleri almış olmak şartıyla, en son GNO’su 1.80’in altında kalan öğrenci, bulunduğu yarıyıl ve üst yarıyıllardan derslere yazılmaz. GNO hesabında alınan son notlar dikkate alınır. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

 

İlgili maddenin uygulanmasına ilişkin hususlar Senato Kararı ile Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Uygulama Esasları Madde 7’de aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

 

(3) Lisans programlarında kayıtlı öğrenciler, bulunduğu ya da üst yarıyıl derslerine yazılma yapabilmek için dördüncü yarıyıl sonu itibariyle, bulunduğu döneme kadar tüm dersleri almış olmak ve en son Genel Not Ortalaması 1,80 ve üzeri olmak zorundadır.

(4) Lisans programlarında kayıtlı öğrencilerden, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü yarıyıllarda almadığı veya devam şartını yerine getirmediği dersi olanlar, Genel Not Ortalamaları 1,80 ve üzeri olsa dahi, üst yarıyıl derslerine yazılma yapamazlar. Ancak genel ağırlıklı ortalaması 1,80 ve üzeri olup sekiz yarıyıllık planda başarılı derslerin AKTS toplamı en az 120 olan öğrenciler bulunduğu döneme kadarki derslerini alabilir.

(5) Lisans öğrencileri, dördüncü yarıyıl sonu 1,80 Genel Not Ortalamasını tutturamadıkları takdirde, bulundukları yarıyıl ve üst yarıyıl derslerine yazılamazlar. Bu öğrenciler zorunlu olarak, alttan almadığı ve devam şartını yerine getirmediği derslerini ve isterlerse diğer derslerinden de alarak Genel Not Ortalamalarını 1,80 ve üstüne çıkarmaları 5 gerekmektedir. Tüm derslerini almış ve devam şartını sağlamış olmak kaydıyla yarıyıl sonunda öğrencinin Genel Not Ortalaması 1,80 ve üzerine çıkarsa, diğer yarıyılda ilgili dönem derslerine, alttan almadığı ve devam şartını yerine getirmediği dersler öncelikli olmak kaydıyla, yazılabilirler.

(10) Bu maddenin (3), (4), (5) fıkralarındaki şartları daha önce sağlamış olup 5 veya üst dönemlerden ders almış öğrencilerde 1,80 koşulu aranmaz.

(11) Dikey geçiş ile gelen 5.yarıyıla intibakı yapılan öğrencilerde, yatay geçiş gelen ve 5.intibakı yapılan öğrencilerde, YKS ile yeni kayıt yaptırmış ve önceki kayıtlı olduğu kurumdan aldığı dersleri sayılmasıyla 5.yy a intibakı yapılan öğrencilerde, Çift anadal yapan öğrencilerin ikinci lisans programındaki ders seçimlerinde, Yandal programında kayıtlı öğrencilerin yandal ders seçimlerinde, Mühendislik Tamamlama öğrencilerinde bu maddenin (3), (4), (5) fıkralarında belirtilen şartlar aranmaz.